Top
 

Creixell

Escut_de_Creixell

Creixell

web: www.creixell.cat // e-mail: aj.creixell@altanet.org // telf.: 977 80 02 02 // gentilici: Creixellenc, creixellenca  // territori: 10,5 km² // habitants: 3.465 hab. // CP: 43839

Les restes més antigues trobades al municipi, són els d’una vila romana dels segles II i III, a la zona de Clota, entre la carretera nacional i la platja, també en les aigües del litoral del municipi de Creixell han aparegut restes de ceràmica romana: àmfores, algunes senceres, àncores de plom i de pedra i altres estris.


SERVEIS

BASE:  977 803 320 | C/ Major, 7


Benestar Social: 977 800 202 | C/ de l’Esglèsia, 3


CAP Creixell: 977 800 336 | Av. Navarra S/N


Casa de Cultura Cal Cabaler: 977 138 272 | C/ Sant Jaume 4-6


Casal Municipal: 977 800 202 | Av. Doctor Pujol


CEIP Les Eres: 977 800 597 | C/ Onze de Setembre, s/n


Centre Cívic: 977 802 983 | Av. del Mar, 2


Consultori Mèdic: 977 800 336 | La Rambleta – Camí de Valls


Farmàcia Creixell: 977 800 477 / Av. Dr. Pujol 2


Hotel d’Entitats: 977 803 579 | Av. Navarra, s/n


Llar de jubilats i pensionistes: 977 802 983 | Av. del Mar, 2


Llar d’infants municipal: 977 801 265 | C/ Coma, 30


Oficina de Turisme: 977 138 272 | C/ Sant Jaume 4-6


Piscines Municipals: 977 800 202 | Av. Navarra


Policia Local: 977 802 010 | C. Girona 26


SOREA (Oficina Creixell): 977 802 408


CASTELL
castell-creixell-foto

Castell de Creixell

s.XI-XII

El topònim de Creixell apareix l’any 1083 quan, Felip, rei de França, nomenà Castlà de Creixell a Artal Gilmundo. La carta de població fou concedida l’any 1190 pel bisbe de Barcelona Ramon de Castellvell. El vestigi més antic que es conserva de la fortalessa medieval és el seu talús de pedra dels s. XI-XII, sent d’interès l’antiga presó del s. XIV i el celler del s. XVI.

Ha estat modificat diverses vegades i la seva presència l’ha portat a ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El seu interior està habilitat com a vivenda particular.

MÉS CASTELLS
RUTES

Anell Verd (1). Torredembarra – Creixell

És un recorregut ideal per fer amb BTT.

Sortim des de Torredembarra i de seguida ens endinsem en el paisatge d’ametllers, olivers i garrofers, que custodien tot el recorregut. Els marge de pedra seca, restaurats i mantinguts durant gairebé tot el camí, ens l’emmarquen traslladant-nos a èpoques antigues on el temps es mesurava pel ritme de la natura i el treball pausat i artesanal de l’agricultura, modificava l’entorn, pedra a pedra, arbre a arbre, un paisatge que ha arribat fins avui, que encara es manté i podem gaudir d’aquesta passejada.

Al final de la ruta, Creixell ens ofereix majestuoses construccions en pedra que expliquen la història del poble, que a més de la platja té un bonic nucli antic amb encant i ben conservat.

 • Dificultat: Baixa
 • Longitud: 5.30 km.
 • Desnivell positiu: 88 m.
 • Durada: 1h 30′ (35′ en BTT)

Accedeix a les rutes


Anell Verd (2). Creixell – Roda de Berà

Sortim de Creixell després de fer una visita al majestuós Castell, l’Església de Sant Jaume i la Torre de Ca la Miquelina, donem una ullada al mirador, des d’on veiem el Mar Mediterrani i sortim del poble donant la volta a l’església en direcció nord-est.

El recorregut avança per una pista forestal en males condicions i que ja no és transitada per vehicles de motor, circulem entre la màquia mediterrània i camps de garrofers. Aviat deixem la pista que segueix a mà esquerra cap a la urbanització La Coma i l’ermita de la Mare de Déu de Fàtima. Seguim recte per un sender i trobem un curiós aflorament geològic que en èpoques de pluja forma una bassa als seus peus que pot acollir diferents espècies d’amfibis. Pocs metres més enllà el sender es converteix en una pista asfaltada que s’uneix amb una pista que va de Roda de Berà a la urbanització.

Seguim envoltats de camps de garrofers i olivers. Creuem per un pont l’autopista AP-7 i arribem a la carretera de Roda de Berà a Bonastre que seguim en direcció a Roda i en pocs minuts per la primera entrada ens dirigim a l’església de Sant Bartomeu.

 • Dificultat: Baixa
 • Longitud: 3 km.
 • Desnivell positiu: 50 m.
 • Durada: 55′ (25′ en BTT)

Accedeix a les rutes


Calafell – Torredembarra

Calafell és un municipi del Baix Penedès dins de la província de Tarragona i està format per tres nuclis principals: Calafell Poble, Calafell Plata i Segur de Calafell.

Al municipi s’hi poden trobar vestigis neolítics; el monument antic més important és la Ciutadella de les Toixineres Ibèrica, una fortalesa dels segle VI aC (Calafell Platja); la Ciutadella va caure sota la conquesta romana, de la qual se’n conserva un important jaciment arqueològic a la zona del Vilarenc (Calafell Platja). Tal com avui es coneix. Calafell s’origina a l’edat mitjana, al turó on s’aixeca el Castell (Calafell Poble); aquesta fortalesa ja apareix documentada al segle XI.

 • Dificultat: Baixa
 • Longitud: 15,95 km.
 • Durada: 4 h i 13′

Accedeix a les rutes


LLOCS D'INTERÈS

Platja del Gorg

Activitat: Visita | Horari: Permanent

La platja del Gorg és un espai d’interès natural protegit on es pot gaudir d’un entorn natural privilegiat. Un dels seus valors principals és la baixa ocupació d’aquesta platja i la sensació d’estar en un paratge natural entre dunes i aiguamolls. Es conserven molt ben senyalitzades les dunes amb flora i fauna autòctona. El Gorg forma part de l’espai protegit dels Muntanyans de Torredembarra i ha estat guardonada el 2018 amb la certificació de Platja Verge de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Castell de Creixell

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Antiga fortificació. Les parts més antigues del castell daten de finals del s. XI, encara que la major part del que podem veure és posterior al segle XVI.

El castell s’anomena en els documents dels anys 1059-1066, quan Ramon Berenguer li feu donació a Bernat Amt. Segons Mossèn Pladevall, aquest monument ja dóna senyals de vida entre el 1015 i 1022. La planta del castell és un polígon irregular de nou cares assentat sobre la roca, amb pati descobert a l’interior i rampa d’entrada. La base del castell es recolza damunt d’un talús. El pis noble té finestres adovellades i una galeria d’arcs de mig punt cap al pati.

Actualment el Castell és de propietat privada i no és visitable.

El Mirador

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Lloc de trobada dels creixellencs on esdevenen molts actes festius i punt privilegiat on podem gaudir d’unes extradordinàries vistes de la platja de Creixell.

Ermita de la Mare de Déu de Fàtima

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Està siutada a la urbanització La Coma, al cim de la Carrossa, de 67 metres d’alçada a nivell del mar. Es gaudeix d’unes bones vistes del nucli antic del poble i les rodalies. És una construcció senzilla i de petites proporcions.

Mas Gibert

Activitat: Visita | Horari: Permanent

El Mas Gibert, d’estil renaixentista-gòtic, està situat 150 metres damunt del nivell del mar. A la planta baixa hi ha belles arcades gòtiques i sobre una finestra hi consta la data del segle XVII. La propietat abarca la part més alta del terme de Creixell i limita amb la Trunyella i la Pobla de Montornès.

Torre de Ca la Miquelina

Activitat: Visita | Horari: Permanent

És una antiga torre de defensa i guarda. La Torre data del segle XIV i té uns 10 metres d’alçada. L’element més significatiu és la gàrgola d’estil gòtic adossada posteriorment quant perdé el seu caràcter defensiu.

Torre de Cal Cabaler

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Cal Cabaler és una gran casa benestant del s. XVIII. Segons ens diu la inscripció de la dovella clau de la portalada d’entrada fou construïda l’any 1783. L’edifici de Cal Cabaler està format per la casa pairal i la torre que pràcticament ha quedat integrada dins la casa. Aquesta torre de 9,5 m. d’alçada i planta quadrada és un edifici de caràcter militar del s. XIV que amb el pas del temps ha perdut els merlets que la coronaven. Juntament amb el castell i les torres de Ca la Miquelina i Cal Jeroni formava part de l’estructura defensiva de la vila. Servia de refugi per la població en moments de perill. Era un lloc segur on els vilatans podien tancar-se i protegir-se darrera uns potents murs dels atacs enemics.

L’estructura de Cal Cabaler respon a la d’una gran casa pairal de caràcter rural. La primera planta estaria destinada a l’ús de la família i les altres estances estarien destinades a tasques agrícoles: el celler, graners, magatzems, el colomar… Amb el pas del temps la casa ha anat canviant de funció, sense deixar de ser mai una construcció de gran importància en el nucli històric. Ja durant el s. XIX aquest edifici es coneixia com “El Cafè”. En aquella època també hi podríem trobar-hi l’estanc del poble.

Al 1890 Cal Cabaler és la seu del Casino Liberal, una societat de caire recreatiu i de diversió pels creixellencs. Ja a principis del s. XX es construeix “a tomb de poble” un espai anomenat “La Sala” destinat a activitats socials (balls, teatre…) Als anys 60 hi havia el bar “La Parra” on es passaven bones estones a la fresca i es feia el vermut de Festa Major. A partir dels anys 70 s’hi estableix una casa de colònies i amb el pas del temps ha arribat fins ara… Cal Cabaler ha estat sempre una casa d’acollida i cordialitat, una peça fonamental de la història de Creixell.

Casa de Cultura i Centre d'Interpretació turística Cal Cabaler

Activitat: Visita | Horari: Permanent

El dia 20 de juliol de 2012 es va inaugurar a Creixell la Casa de Cultura i Centre d’Interpretació Turística “Cal Cabaler”. Es tracta d’un espai obert a tothom on es promociona la cultura i es programen les activitats turístiques, lúdiques i culturals de la Vila de Creixell.

A la planta baixa està ubicada l’Oficina Municipal de Turisme. A la segona planta hi ha el Centre d’Interpretació que és un espai museïtzat que ofereix informació sobre les festes i tradicions de Creixell, la seva història i el seu patrimoni arquitectònic i natural. Aquesta informació es pot veure a través d’onze pantalles tàctils interactives.

En la mateixa planta hi trobem una mostra de les restes romanes trobades als jaciments arqueològics de La Clota.

També s’hi pot visitar el Celler de la casa on trobem una mostra de diferents eines del camp i informació visual sobre els conreus típics de les nostres contrades.

A la Casa de Cultura també hi trobem una Sala d’Exposicions.

Cal Cabaler també és la seu del projecte Mural Gegant de Catalunya.

L’entrada és lliure i també es poden concertar visites guiades per a grups.

 

Horari:

 • De dilluns a dissabte de 10 a 14 h.
 • De dimarts a divendres i dissabte també de 16 h a 20 h.
 • Diumenge de 10 a 13 h.

Contacte:

Cal Cabaler. Casa de Cultura i Centre d’Interpretació Turística de Creixell

C/ Sant Jaume, 4

Telf. 977 138 272

infocreixell@creixell.cat

https://turismedecreixell.cat

Església de Sant Jaume i Campanar de Creixell

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Té els seus orígens en una petita capella romànica del s. XI, de la que no es conserva cap vestigi. Segons un document conservat del 1239, l’església està sota l’advocació de Sant Jaume. El 1277 ja depenia de l’Arquebisbat de Tarragona.

A mitjans del s. XVI, sota el senyoriu del Prior de Casserres, es construeix una nova església més gran. A la clau del presbiteri hi ha la data 1559, any d’inici de les obres.

Al 1662 es construeix la portalada de pedra picada que hi ha a l’actualitat. A la primera meitat del s. XVII es col·loca en el nínxol la imatge en pedra de Sant Jaume, patró de la vila. Procedeix el temple del s. XVI i és una petita escultura de pedra d’estil gòtic popular.

Al 1771 es comença a construir un campanar adossat a l’església i s’hi col·loquen dues campanes. A finals del s. XVIII es construeixen dues capelles laterals de volta de mig punt al costat de l’evangeli.

L’any 1917 es fa el coronament del campanar, obra de l’arquitecte Josep M. Jujol, una de les peces més preuades del patrimoni modernista del nostre país.

A peu de cada suport de la torre s’hi col·loquen les estàtues de Sant Francesc d’Assís, Sant Domènec de Guzmán, Sant Joan de Malta i Sant Lluís de França.

Al capdamunt del coronament del campanar s’hi posa un penell, obra també de l’arquitecte Jujol. Entre l’any 1953 i 1954 el penell es despenja del campanar perquè amenaçava caure.

El 28 de març de 2012 es torna a col·locar el penell restaurat pel serraller de Creixell Josep Bairaguet, com a final de les obres de remodelació del campanar, dirigides per l’arquitecte Josep LLinàs, expert en l’arquitectura de Jujol, i realitzades per Jordi i Gerard Carré.

Un element de gran vàlua dins l’església és el Sagrari de ferro forjat de 122 quilos, dissenyat per l’arquitecte Salvador Ripoll i realitzat al 1970 per l’artista forjador Ramon Martí de Cal Biel de l’Espluga de Francolí.

El Baldaquí de ferro forjat també es obra del mateix artista i té els símbols de l’eucaristia.

La Cripta, que trobem a un costat de l’església i a la que podem accedir des de la mateixa, data de l’any 1663 i l’any 1972 es remodela tal com ara la coneixem.

Torre de Cal Jeroni

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Antiga torre de defensa i guarda. La torre data del segle XIV i té uns 15 metres d’alçada. Está situada a la Plaça Major.

Vila Romana

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Al centre urbà del poble hi ha les ruïnes d’una casa romana, que són extretes d’una vila situada a la perifèria del poble data del segle II i I aC. Al poble s’ha trobat altres jaciments romans sense explotar.

Platja de Creixell

Activitat: Visita | Preu: Permanent

Creixell disposa de gairebé dos quilòmetres de platja; un tram de platja urbana i la platja del Gorg, que és un espai d’interès natural protegit, amb dunes, flora i fauna autòctones.

La platja de Creixell és de sorra blanca i aigües poc fondes. És una platja idònia per practicar esports nàutics o gaudir d’un dia de platja en família.

A la platja de Creixell s’hi troben les antigues cases de pescadors conegudes històricament com Les Botigues de Mar i les de nova construcció són a tocar de la platja. Hi ha el Club Nàutic, amb una base de l’escola catalana de Vela i diverses guinguetes de temporada que fan activitats diürnes i nocturnes per dinamitzar les vacances d’estiuejants i creixellencs.

ON DORMIR?

Càmping Caravaning Gavina KT-000092

977 801 503

Càmping Creixell KT-000107

977 800 602

Càmping L’Alba KT-000065

977 801 903

Càmping La Plana KT-000040

977 800 304

Càmping Sirena Dorada KT-000093

977 801 303

Hortal Turismo

977 800 474

Hotel La Masieta HT-000771

977 801 011
Doctor Pujol, 16

Hotel-Restaurant La Tenalla de la Plana HT-000735

977 802 256
Dante, 5
.

ON MENJAR?

Angel Miquel

977 800 203

Bar Restaurant El Mirador

977 800 165

Frenazo II

977 801 137

Gelateria Aqua

977 800 364

Hotel-Restaurant La Tenalla de la Plana HT-000735

977 802 256

Ivori Bistro

977 801 660

La Cassoleta

977 803 423

La Masieta

977 801 011

La Tenalla de la Plana

977 802 256

Les Sinies

977 803 332

Meson la Cantonada

977 803 562

Milenum

685 166 274
.

COMERÇ

Club Nàutic Creixell

Nàutica i Pesca
977 801 364
.

MERCAT

Oci i cultura
Festes i tradicions

Imatges de Creixell