Top
 

Renau

Renau

Renau

web: www.renau.altanet.org  //  telf.: 977 620 532 // gentilici: Renauenc, renauenca // territori: 8,2 km² // habitants: 153 hab. // CP: 43886

Renau és situat a la part Nord de la comarca del Tarragonès, al límit amb l’Alt Camp. El terme municipal s’estén a la dreta del Gaià i és drenat, a més, pels torrents de Renau, Peralta i la Rasota. El poble és situat a 175 metres d’altitud i l’actual terme comprèn els indrets de Renau i de Peralta. Renau té un innegable valor natural i paisatgístic, on es combina un mosaic agrícola variat de garrofers, avellaners, oliveres, ametllers… amb una façana del nucli antic elevada. Actualment, és punt de trobada i pas imprescindible de caminants, esportistes i persones que gaudeixen de la natura, que també poden trobar bonics indrets com la plaça de l’Església o l’Ermita del Loreto. Al nucli de Peralta es troba un hotel rural ben curiós i a Renau podem menjar en algun dels seus restaurants.


CASTELL
castell-renau

Castell de Renau

s. XII

Renau es colonitzà a ½ s. XII sent possessió dels senyors del Catllar fins el s. XIV quan passà a mans de la família Montoliu que l’expandí territorialment al llarg del s. XV i l’any 1685 venen el senyoriu a Francesc Perelló.

L’any 1727, la baronia de Renau esdevé comanda hospitalera fins l’abolició dels senyorius al s. XIX. Les restes del castell feudal de Renau foren ender-rocades al 1876 per a construir la plaça de l’església.

A Renau el terme “castell” cal entendre’l com una «casa senyorial» més que en el sentit d’un castell feudal.

MÉS CASTELLS
RUTES

RENAU. PARC DE SALUT A RENAU

Aquest itinerari saludable és una ruta circular que es desenvolupa des de l’ermita de la Mare de Déu del Lloret, travessant el torrent de Renau, i el nucli urbà de la mateixa població, passant prèviament per conreus, principalment de vinya i zones típiques de bosc mediterrani. L’objectiu d’aquest itinerari és proposar una ruta al voltant de Renau per tal de posar en valor el patrimoni cultural i natural de la població.

 

Per veure més informació sobre la ruta, feu clic a la imatge.

 

La zona per on transcorre l’itinerari té un alt valor agrícola, amb presència de vinya, oliveres i ametllers, espais combinats amb construccions de pedra seca, dotant de valor simbòlic i identitari al paisatge. La diversitat de paisatges presents (fluvials, forestals, rurals…) aporten a aquest recorregut un alt valor paisatgístic i ecològic, sent un espai amb una alta biodiversitat associada.

 

Durant aquest itinerari trobarem informació sobre la població de Renau i l’ermita de Mare de Déu del Lloret, el pla d’acció per a la biodiversitat, els paisatges presents, el torrent de Renau i la vegetació i la fauna de la zona. Aquest recorregut també disposa d’un petit parc de salut on fer exercici i que compta amb diversos plafons informatius que senyalen diferents pautes per tal de mantenir un estil de vida saludable.

LLOCS D'INTERÈS

Església de la Mare de Déu del Lloret
Santuari_de_la_Mare_de_Déu_del_Lloret2

Activitat: Visita  | Horari: Parroquial 

Construïda a finals del segle XVII i restaurada per l’arquitecte Josep M. Jujol; presenta una sola nau amb una planta rectangular. Encara es perceben les restes de la casa de l’ermità. Hi ha una font i per la vora del conjunt hi transcorre el torrent de Renau.

Església Parroquial de Santa Llúcia
Església_parroquial_de_Santa_Llúcia2

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

Fou construïda durant la segona meitat del s. XVIII. És d’una sola nau i disposa de dues capelles laterals. L’església substitueix una d’anterior. Les despeses de la construcció anaren a càrrec dels veïns. A l’interior destaca la imatge de la Mare de Déu de 29 cm de fusta policromada.

Església Parrioquial de Santa Maria
Església_parroquial_de_Santa_Llúcia2

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

D’estil gòtic i construïda entre els segles XIII-XIV. És d’una sola nau (15 x 4 metres) i té una planta rectangular. Presenta una espadanya i la coberta està feta de fusta a dos vessants sobre arcs apuntats de pedra. Actualment es troba restaurada.

ON DORMIR?

Hotel Peralta HT-000831

977 050 277
Camí Rull, s/n
www.hotelperalta.com
reservas@hotelperalta.com

Mas d’en Soler PT-000190

977 611 203
Polígon 1 - parc, núm. 18

Mas de l’Aleix PT-000337

670 265 764
Disseminat de l'Aleix, s/n
.

ON MENJAR?

AgroCasal de Renau

644 412 728
C/ Peralta, 3

Restaurant El Maset de Renau

626 052 796
Camí de les Brisques, 1
www.elmasetderenau.com
info@elmasetderenau.com

Restaurant Les Tines

977 620 596
C/ Peralta, 2
www.lestinesderenau.cat
lestinesderenau@gmail.com
.

COMERÇ

Sin resultados.

MERCAT

Mercat setmanal
---
Oci i Cultura
Festes i tradicions
Festa Major d'estiu
Renau celebra la Festa Major d'estiu, (festa votiva en honor de Santa Llúcia, patrona de Renau) el tercer diumenge de juliol.
Festa Major d'hivern
La Festa Major d'hivern es celebra el 10 de desembre o el diumenge més proper, en honor a la Verge del Loreto.

Imatges de Renau