Top
 

Vespella de Gaià

Turisme al Baix Gaià / Vespella de Gaià
escut

Vespella de Gaià

web: www.vespella.altanet.org/ // e-mail: aj.vespella@altanet.org // telf.: 977 65 52 887 // gentilici: Vespellenc, vespellenca // territori: 18 km² // habitants: 424 hab. // CP: 43763

El terme municipal ocupa uns 18,24 km2 i està format per 4 nuclis de població, Vespella, Masos, Sant Miquel i La Coma. El creuen els Torrents de la Serralta i de Mas d’en Plana, a més del riu Gaià. El seu relleu és molt accidentat pels contraforts meridionals de Serra de Monteferri, amb turons que arriben als 256 m d’alçada. Vinya, olivers, garrofers, cereals i avellaners conformen el seu paisatge i l’activitat econòmica del municipi.

La conservació del seu entorn rural juntament amb els seus dos petits i acollidors nuclis antics, amb façanes plenes de colors mediterranis, fan de Vespella de Gaià un indret molt singular. Festes i tradicions: Sant Sebastià, Sant Salvador, Sant Miquel, Concurs d’arrossos (Sant Sebastià), Vedellada popular i Cursa de muntanya.


SERVEIS

Ajuntament Vespella de Gaià: 977 655 288 / Pl. Catalunya, 6 / aj.vespella@altanet.org www.vespella.altanet.org
Consultori Mèdic: 977 649 069 / Av. Sant Miquel, s/n

www.xarxatecla.cat

CASTELL
castell-vespella-foto

Castell de Vespella de Gaià

s. XI

Situat dalt d’un turó vora l’església de Sant Miquel les primeres dades del castell són del s. XII però tot fa pensar que fou fundat el segle XI. El recinte, de planta rectangular, es defensa a l’extrem nord per una torre circular i el traçat de la muralla es ressegueix encara avui en dia. El topònim de Vespella és localitzat l’any 1167 en autoritzar-se la repoblació a Ponç de Far. A partir del s. XIII passà per diversos senyorius, els Montoliu, els Queralt, la ciutat de Barcelona i encara els Icart de Torredembarra. Durant les guerres carlines fou seu d’enfrontaments entre les tropes del cap Canaster vers els Miquelets d’Altafulla i Torredembarra.

MÉS CASTELLS
RUTES

Itinerari de salut pel Camí del Torrent

2,10Km | -h | Ruta Natural

Aquest itinerari saludable del camí del Torrent de Vespella, us ofereix la possibilitat de fer un passeig tranquil per un entorn natural molt proper. En total, l’itinerari té uns 2.100 metres de distància entre el mirador del torrent, al mas de les Aluges, i la zona esportiva (1.200 metres entre el mirador del torrent i Sant Miquel i 900 metres entre Sant Miquel i la zona esportiva). Presenta un grau de dificultat baix, cosa que el fa recomanable per a totes les edats. Des de Sant Miquel de Vespella, podeu escollir entre anar fins al mirador del torrent o seguir el camí fins a l’àrea de descans de la zona esportiva del municipi.

Dificultat: Baixa.


LLOCS D'INTERÈS

Els Masos de Vespella
masos-vespella-gaia

El nucli dels Masos, està constituït per un conjunt harmònic de cases que daten algunes del segle XIX i que per iniciativa municipal, van ser pintades de colors diferents. Actualment és on té la seu el consistori municipal.

El Torrent de Vespella
masos-vespella-gaia

El Torrent de Vespella, que també anomenem torrent de Salomó, es forma a la Serra de Montferri i travessa els municipis de Montferri, Salomó, Vespella de Gaià, La Nou de Gaià, on es troba amb el torrent de la Serralta, i finalment, a la Riera de Gaià on desemboca al riu Gaià. El torrent de Vespella, és un curs d’aigua lligat exclussivament a les pluges, concentrades sobretot als mesos de primavera i especialment a finals d’estiu i tardor. Així i tot, i per capricis de la geologia, en divesos punts d’aquest torrent, hi trobem basses i tolls d’aigua quasi permanents, que per la seva situació, són font de vida i diversitat. Un tram del torrent, està situat dins de la Xarxa Natura 2000, l’Espai Natural anomenat riu Gaià i catalogat com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). El relleu, l’agricultura extensiva i la funció de corredor biològic dels diversos cursos fluvials que travessen el municipi, com és el cas del torrent de Vespella, afavoreix una bona connectivitat de les diferents espècies, un bon nivell de biodiversitat amb l’existència de nuclis de vegetació prou grans i ben conservats. En diversos punts del torrent, entre els municipis de Salomó i Vespella de Gaià, hi viuen un bon nombre de tortuges de rierol, una espècie que està protegida.

Els conreus mediterranis
masos-vespella-gaia

L’entorn natural de Vespella manté el seu aspecte rural característic, on encara hi són presents els grans arbres del cultiu de secà com ara els garrofers -arbres amb molta història-, plenament adaptats als llargs períodes secs, oliveres i ametllers. També la vinya dóna una textura i un color molt marcat a aquest paisatge. Si el garrofer s’enfila pels vessants de l’orografia abrupta de Vespella, el cultiu de la vinya se situa en finques més planeres i fèrtils, tot sovint properes al torrent. I per descomptat, l’art de la pedra seca també dona una singularitat característica a l’entorn de Vespella.

El Mas d'en Plana
masos-vespella-gaia

El Mas d’en Plana, és una sòlida construcció rural del segle XVIII, deshabitada, situada a prop del nucli dels Masos de Vespella. En els últims anys s’han vingut realitzant obres de consolidació de l’estructura de l’edifici consistents en canviar o reforçar els sostres i fer de nou totes les cobertes. El conjunt el formen diferents volums simples i importants des del punt de vista del paisatge. El cos principal és una peça tradicional de l’arquitectura rural destacant la simple i eficient disposició dels forats a la façana, amb l’accent en l’accés principal, resolt amb arc de dovelles de mig punt. A la dovella central del portal de punt rodó hi figura la data del 16 de març de 1739. L’interior és ordenat, situant la peça principal a l’eix de l’edifici. La golfa és un element molt important, estant coberta amb una única pendent. Fora del mas hi ha dos elements annexes importants: La Capella i la nau-magatzem.

L'església parroquial de Sant Miquel
masos-vespella-gaia

Era l’antiga capella del castell. És una petita esglesiola, inicialment d’una sola nau, amb volta apuntada. El campanar és de triple espadanya, amb dos ulls al nivell més baix. A l’interior hi ha un retaule de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI. Al costat de l’església hi ha el fossar.

Vespella (nucli antic)
masos-vespella-gaia

Aturonat al voltant de l’antic castell i de l’església de Sant Miquel, forma un conjunt d’unes poques cases d’origen medieval, algunes restaurades i d’altres en estat ruinós, constituint un indret de gran interès paisatgístic, amb unes magnífiques vistes a la Vall del Gaià.

El Riu Gaià
masos-vespella-gaia

El riu Gaià forma part del límit natural més occidental de Vespella de Gaià, entrant al Baix Gaià per Salomó, on s’endinsa entre el bloc del Gaià i la Serra de Montferri conformant uns paisatges singulars sobretot per la biodiversitat i morfologia de les valls. Al sud-oest del municipi es comparteix amb el municipal veí d’El Catllar, l’embassament que va ser inaugurat l’any 1975, amb la finalitat de subministrar aigua al complex petroquímic del Camp de Tarragona.

Museu d'instal·lacions artístiques de Vespella de Gaià
masos-vespella-gaia

Actualment es compon de nou escultures, repartides per tot el municipi, dels següents artistes: Iraida Cano, Gabriel, Félix Lozano, Glòria Ortega, Rufino Mesa, Antoni Mas, Guillermo Marín, Martí Royo, Josep Mercadé i Joan Simó.

ON DORMIR?

Cal Canuto (PT-000257)

649 833 957
Pl. Pujol, 8

Casa Rural Gabri (HUTT-000466)

977 644 108 / 651 888 533 / 648 546 222
Av. de Catalunya, 45
www.casagabri.es
info@casagabri.es
Càmpings

Casa Rural La Petita d’en Chinascas (PT-000257)

977 610 0988 / 657 828 059
C/ Major, 2
www.casaruralchinascas.com
laruta003@yahoo.es

La Rosada (HUTT-005810)

649 958 852
C/ del Pi, 4
Pensions
.

ON MENJAR?

Bar del Casal

977 655 591
Av. Sant Miquel, s/n

Bar el Refugio

628 301 061
Av. Catalunya,m 1-3

Bar Restaurant Sant Miquel

977 655 664
Av. Catalunya, 12
.

COMERÇ

Sin resultados.

MERCAT

Oci i cultura
Festes i tradicions

Imatges de Vespella de Gaià