Top
 

La Nou de Gaià

Turisme al Baix Gaià / La Nou de Gaià
Escut la nou de Gaia

La Nou de Gaià

web: lanoudegaia.altanet.org  // e-mail: aj.noudegaia@altanet.org // telf.: 977 655 257 // gentilici: Nouenc, Nouenca  // territori: 4,3 km² // habitants: 604 hab. // CP: 43763

Les primeres notícies documentades de La Nou daten del 4 de gener de l’any 1011, citada en la donació del Castell d’Albinyana com a afrontació meridional dels seus dominis – “Kastelar Nuce”.

Poble d’origen mil·lenari, vinculat durant segles als mateixos senyors feudals d’Altafulla. La seva privilegiada situació geográfica, propera a les principals vies de comunicació, platges, centres comercials, o de Tarragona, fa compatible la tranquilitat de la vida rural, amb l’activitat o el lleure dels centres urbans propers. El nucli antic del poble, situat damunt d’un turó, gaudeix d’una esplèndida panoràmica d’indrets molts significatius del Baix Gaià, a banda d’allotjar les edificacions més antigues, on es pot veure encara l’empremta medieval.


SERVEIS

Ajuntament:  977 655 257


Biblioteca Punttic de la Nou de Gaià: 977 655 786


Casal Municipal: 977 655 257 / 722 400 107


Castell de La Nou: 977 655 257


Centre d’assistència mèdica: 977 655 710


Escola Les Codinetes i Llar d’infants: 977 655 390


Farmàcia Parrilla Bonet: 977 655 515


Taller mecànic La Nou: 634 936 390


TRANSPORTS

Línia d’autobús Tarragona – La Riera – Salomó

  • Sortides des de la Nou: 7.10 h, 10.05 h, 13.55 h, 15.55 h i 19.05 h.
  • Tornada des de Tarragona: 9.05 h, 11.15 h, 14.45 h i 20.10 h.

Línia d’autobús Torredembarra – Salomó

  • Sortides des de la Nou: 7.15 h, 10.00 h, 12.20 h, 16.10 h i 19.10 h.
  • Tornada des de Torredembarra: 9.00 h, 12.45 h, 15.15 h i 18.05 h.

 

RUTES

Camí de la Sitgeta

Sitgeta

Aquest camí fa un recorregut per la zona Est del poble i passa pel costat del camp de futbol. S’aconsella començar el recorregut per l’Accés A donat que el tram que passa pel costat del camp de futbol té bastanta pendent i és millor fer-lo de baixada. Es pot accedir per dos punts: (Accés A) Des de l’encreuament de la carretera T202 (Avinguda Catalunya) amb la T211 (direcció La Pobla de Montornès). Es troba indicat per un panell de ruta verda. (Accés B) Des de l’Avinguda Catalunya sortint del Carrer Nou. Veure un indicador que posa Camp de Futbol. Aquest camí també accedeix a un altre tram que arriba fins La Pobla de Montornès.


Cova de la Faringalla

És una cavitat popular, situada al caient nord del turó on s’assenta el nucli urbà de la Nou de Gaià. Iniciarem el recorregut pel camí de terra del costat esquerre de l’església de Santa Maria Magdalena. El primer tram ofereix unes bones vistes dels conreus de vinyes, oliveres i garrofers a una banda i l’altra ressegueix un terreny rocallós del vessant nord del municipi. Tot seguit, trobem un tram protegit amb barana de fusta que ens orienta fàcilment cap a l’indicador de la cova. L’últim tram, té un fort pendent de pujada amb un terra relliscós, que el fa poc apte per a fer amb nens petits. L’entrada a la cova està protegida amb una barana de ferro. Està formada per Balmes de sostre baix, d’uns 12 m. de llargària i d’un desnivell d’uns 3 m. Composta per pedra sorrenca o gresos, que al llarg dels anys han anat desprenent el seu polsim característic. Històricament ha tingut ocupacions i utilitats molt variades.


Camí de les Fontanilles

Fontanilles

Aquest camí  fa un recorregut per la zona Oest del poble. S’aconsella començar el recorregut per l’Accés A donat que el tram que passa pel costat dels safarejos té bastanta pendent i és millor fer-lo de baixada. El recorregut pot ser escurçat passant pel torrent de les Fontanilles, que queda a mig camí. Es pot accedir per dos punts. (Accés A) Sortint del centre del poble, des del Cercat o de la plaça del Centenari i baixant pel camí direcció als antics Safarejos. (Accés B) Des de l’encreuament de la carretera T202 (Avinguda Catalunya) amb la T211 (direcció La Pobla de Montornès) Es troba indicat per un panell de ruta verda. Aquest camí també accedeix a un altre tram que arriba fins a Vespella de Gaià.


Muntanya del Mestret

Entre els termes municipals de La Nou de Gaià i Vespella, al vessant nord, s’alça l’elevació més gran del terme -129 m.-. Destaca el seu valor ecològic, com a zona boscosa de pins i alzines. Indret concorregut per passejades i excursions, des d’on es pot gaudir d’unes magnífiques vistes al Baix Gaià. Des de l’encreuament de la carretera T202 (Avinguda Catalunya) amb la T211 (direcció La Pobla de Montornès) agafem un camí asfaltat que en el seu inici té un tram de baixada. Quant el camí es torna pla, arribem a un encreuament que al seu costat dret, continua amb un altre camí asfaltat de pujada. És el camí del “Pas a la via”, tot i que no està indicat. L’agafem i caminem d’esquena al municipi. En pocs metres el camí és de terra. Passarem per una petita zona boscosa i tot seguit el camí s’enfila una mica fins a arribar a la via del tren, que podrem creuar per un pont.


CASTELL
castell4torres

Castell del Baró de les Quatre Torres

Any 1.011

Actual Ajuntament de la Nou de Gaià

El Castell de la Nou de Gaià, d’aparença més de casa senyorial que no pas de castell medieval, ha tingut una llarga evolució arquitectònica des del s. XI fins l’actualitat. La primera notícia és de l’any 1011, posteriorment, l’any 1023, el comte Ramon Berenguer el vincula al llinatge dels Claramunt. Al s. XIX esdevé casa pairal del Baró de les Quatre Torres fins la Guerra Civil (1936-1939). En aquest castell hi va néixer Carles Morenes i Carvajal, vescomte d’Alesson. El darrer propietari, el capità general de les Illes Balears el cedí a l’ajuntament l’any 1982.

 

Visites guiades:

  • Visites concertades per a grups, prèvia petició trucant al telèfon: 977 655 257
MÉS CASTELLS

LLOCS D'INTERÈS

Els Safarejos

Activitat: Àrea de Lleure  | Horari: Permanent 

Als peus de la part posterior del poble, en una fondalada es troba l’àrea de lleure dels safarejos. Aquesta esplanada compta amb un font d’aigua potable, 10 taules amb els seus corresponents bancs. Situada en un paratge singular i ombrívol, gràcies a les moreres i pollancres. Al costat de l’àrea es troben els antics safareigs, espai ple de records i vivències és evocat per tots els qui anys enrere hi havien anat a rentar roba, a buscar aigua fresca o simplement a fer la berenada. L’aigua que rajava de la font dels Canons o la de les Fontanilles omplia de vida aquest racó.

Església de Santa María Magdalena

Activitat: Església Parroquial

L’Església, dedicada a Santa María Magdalena, patrona de la Nou, data del segle XVIII i té el mateix estil arquitectònic que el castell, tal com ens mostren les motllures i cornises.

Jardins del Castell del Cercat

Activitat: Jardins

Al centre de la població, dins del recinte del castell. Deuen el seu nom al fet que són delimitats per les cases del carrer de les Cases Noves i per una tanca. Tenen una hectàrea d’extensió, amb aparcament, font, gronxadors, una pista de ball on se celebren els actes festius i hi és ubicat el casal municipal amb una esplèndida terrassa i un parc infantil.

Mirador del Cercat

Activitat: Mirador 

Situat a l’extrem dels Jardins del Cercat, junt al camí de La Font, des d’aquest punt podem observar el mosaic de conreus típics del paisatge agrícola del Baix Gaià – vinyes, avellaners, ametllers, garrofers… – assentats en diferents construccions de pedra seca, com són els murs de separació de les feixes o les barraques de pagès. Al fons es distingeix la zona del Torrent amb vegetació de moreres i pollancres.

Mirador de la Pleta

Activitat: Mirador

Juntament amb la restauració del Castell, s’ha volgut dignificar l’entorn que abasta l’accés, denominat la Pleta, a la Capella del Castell. L’espai, que ofereix unes magnífiques vistes de les muntanyes de Vespella, es converteix en un magnífic mirador sobre les terres de conreu del nord/oest del propi terme i sobre el terme veí de Vespella.

Monument dedicat a la Verge de les Neus

Activitat: Monument

L’any 1816, el poble de la Nou, immers en intenses pedregades estiuenques que havien malmès les collites del raïm durant quatre anys seguits, decideix fer un Vot de Poble i surt escollida per atzar la Mare de Déu de les Neus. A ella es dedicà, amb motiu de la commemoració del centenari del Vot, un monument modernista que s’aixecà a la plaça del Centenari, el qual fou destruït durant la guerra del 36. L’any 1966, en celebrar-se el cent cinquantenari, fou erigit una altra vegada a la mateixa plaça presidit per una escultura d’Eustaqui Vallès. També la Capella del Castell és dedicada a la Verge de les Neus, i es podia contemplar una preciosa talla policromada que, per motius de seguretat, fou traslladada a l’església parroquial.

Cova de la Faringalla

Activitat: Cova

És una cavitat popular, situada al caient nord del turó on s’assenta el nucli urbà de La Nou de Gaià… Està formada per balmes de sostre baix, d’uns 12 m. de llargària i d’un desnivell d’uns 3 m. Composta per pedra sorrenca o gresos, que al llarg dels anys ha anat desprenent el seu polsim característic. Històricament ha tingut ocupacions i utilitats molt variades.

ON DORMIR?

La Pallissa HT-005081

652 824 084
C/ Cases Noves, 38
www.lapallissa.com
lapallissa@lapallissa.com 
.

ON MENJAR?

El Casal de la Nou Bar-Restaurant

977 655 564
C/ Cases Noves, s/n
.

COMERÇ

Agrobotiga “Verge de les Neus”

Productes Locals
977 655 362

Agrobotiga 9+ Viticultors

Productes Locals
977 655 940 / 629 451 700
www.9mes.cat

Alimentació Núria

Productes Locals
977 649 018

Cooperativa Agrícola Verge de les Neus

Cooperatives
977 655 362

Gaià Verd, Horta de temporada

Productes Locals
652 093 597
.

Oci i cultura
Festes i tradicions

Imatges de La Nou de Gaià