Top
Turisme al Baix Gaià / Centre d’Interpretació dels Castells

INTRODUCCIÓ

Pel curs baix del riu Gaià s’ha dissenyat una ruta turística que transcorre pels 11 municipis que conformen el que es coneix com a subcomarca del Baix Gaià, i que inclou vuit castells: el del Catllar, el de la Nou, el de Montoliu, el de Vespella, el de Montornès, d’Altafulla, el de Ferran i el de Tamarit.

El Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià neix amb la finalitat de donar a conèixer aquestes fortaleses al públic visitant mitjançant la interpretació dels seus valors i aspectes més rellevants. L’objectiu és esdevenir, d’aquesta manera, en el punt de partida i referència de l’esmentada ruta, facilitant al visitant un primer contacte amb aquesta i la zona i incentivant-lo a visitar-la.

Amb aquest punt de partida, en el projecte que es presenta a continuació es concep el centre d’interpretació com un equipament pensat i dissenyat per a que, a través d’una sèrie de recursos museogràfics i interpretatius, el visitant adquireixi una sèrie de coneixements que li permetin entendre i apreciar el territori del Baix Gaià i els seus castells.

La nostra pretensió però no és la de presentar els castells del Baix Gaià com tradicionalment s’ha fet amb altres fortificacions, com la d’uns elements fossilitzats en el temps, sinó la d’entendre-ls com a enclavaments fortificats que han estat subjectes al pas del temps i a les diferents circumstàncies històriques i conjuntures locals que s’han esdevingut. Des dels grans castells senyorials de l’edat mitjana, vertebradors del territori i la societat fins a la seva utilització amb finalitats tant diverses com la d’habitatge o magatzem o, en alguns casos, al seu abandonament, s’hi endevina una influència de la societat i les peculiaritats del territori on es troben.

Per més informació, visiteu: elcatllar.cat.

LOCALITZACIÓ

El Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià s’ubica a la vila del Catllar, població pertanyent a la comarca del Tarragonès, a la província de Tarragona.

Concretament, el terme municipal del Catllar s’inclou juntament amb el d’Altafulla, Creixell, la Nou de Gaià, Renau, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó, Tamarit, Torredembarra i Vespella de Gaià en l’anomenada subcomarca del Baix Gaià, que compren els municipis més orientals del Tarragonès.

El nucli urbà del Catllar té una població al voltant dels 800 habitants, que s’incrementa fins als 4.475 si es té en compte la població censada resident a les urbanitzacions que hi ha distribuïdes pel terme municipal, d’una superfície de 26,05 Km2.

PRINCIPIS MUSEOLÒGICS

El turisme cultural, es fonamenta en la utilització o conversió de béns patrimonials (naturals i culturals) i de produccions culturals en recursos d’atracció turística, ha estat identificat com un dels elements clau del -nou turisme- que ha de reemplaçar el -vell- turisme de masses, de manera que el -nou turisme- s’ha de caracteritzar per la seva sensibilitat cultural i pel respecte vers el medi ambient.

Certament, no tothom disposa de les mateixes capacitats; hi ha algunes persones que presenten un tipus d’intel·ligència que s’activa de manera visual. Per contra, hi ha un sector dels visitants la intel·ligència dels quals s’activa millor si els missatges els arriben a través de l’oïda, són persones a qui els agrada que els llegeixin o expliquen un text. Per a elles els missatges orals són fonamentals.

Finalment, existeix un tercer tipus de persones que volen tocar-ho tot, manipular-lo. Abans manipulen una màquina que llegeixen un text explicant el funcionament de la mateixa. Per a ells l’exposició hauria de contenir artefactes interactius. No es tracta d’explicar el mateix missatge de tres maneres diferents, sinó més aviat de fomentar activitats i exposar el discurs museològic de manera que tots els visitants tinguin l’oportunitat d’apropar-se a aquests missatges. El públic hauria de poder comprovar que ha après quelcom.

OBJECTIUS
 • Que el visitant conegui totes fortificacions que es troben al Baix Gaià.
 • Donar a conèixer patrimoni cultural als visitants locals com els turistes.
 • Generar un equipament atractiu, didàctic i interactiu, capaç de sorprendre contínuament al públic visitant.
 • Espai de suport a la docència per les visites escolars.

Informació de servei

HORARI

Visites guiades temporada alta:

(Del 15/06 al 13/09)

 • De dimarts a dissabte: 10.15h / 12.15 h / 18 h
 • Diumenges: 10:15h i 12:15h.
 • Visita nocturna: Divendres a les 21 h, amb reserva prèvia

Jornades Europees de Patrimoni: entrada gratuïta

 

Visites guiades temporada baixa:

 • Dissabtes i diumenges: 10:15h i 12:15h

A partir del 2 de maig, també dissabtes a les 18 h.

La resta de dies de la setmana, visites concertades per a grups trucant al:

977 65 31 01 / 600 460 488

castell@elcatllar.cat

 

Dies Festius

Obert

 • 10 i 13 d’abril
 • 1 de maig
 • 24 de juny
 • 15 i 21 d’agost
 • 6 de desembre

Tancat

 • 1 i 6 de gener
 • 11 de setembre
 • 12 d’octubre
 • 1 de novembre
 • 8, 14, 25 i 26 de desembre

PREUS

 • Entrada general: 4,5€
 • Entrada reduïda: 3,5€ (Grups escolars – Jubilats i pensionistes – Titulars del Carnet Jove – Carnet d’estudiant – Nens i nenes de 8 a 14 anys)
 • Entrada gratuïta: Menors de 8 anys – Carnet de docent (si venen acompanyant els alumnes) – Carnet discapacitats
 • Entrada per grups (de 15 a 25 persones): 3€ (Les persones beneficiàries d’entrada gratuïta no computaran a efectes de formació de grup)
 • Entrada per grups (A partir de 26 persones): 2,5€ (Les persones beneficiàries d’entrada gratuïta no computaran a efectes de formació de grup)
 • Visita nocturna: 5€

VISITES ESCOLARS 

I. Visitem un castell medieval

Coneixerem com era un castell amb els seus elements defensius, aspectes històrics, socials i culturals propis de l’Edat Mitjana. Es disposa d’un dossier complementari que els alumnes poden contestar i lliurar al professorat.

Adreçat a: Primària (4t curs), Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

Programació: de setembre a juny

Durada: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,5€

II. Qui vivia al castell del Catllar?

Aprendrem com estava organitzada la societat medieval. Cada alumne es vestirà segons algun dels estaments socials d’aquest període i durant la visita s’anirà aprofundint sobre la funció de cadascun d’ells.

Adreçat a: Primària (de 1r a 3r)

Programació: setembre a juny

Durada: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,5€

 

III. El conte de na Elionor del castell

A través d’un conte sobre el castell del Catllar jugarem amb els més petits. Els nens i nenes descobriran, amb l’ajuda de na Elionor, com era el castell, qui hi vivia i quins secrets guardava el seu interior. Utilitzacio de disfresses i “penyores” (fruits de plàstic i altres elements per a identificar àrees del castell)

Adreçat: Educació Infantil i 1r de Primària

Programació: de setembre a juny

Durada: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,5€


MÉS INFORMACIÓ

977 653 668 / 600 460 488

castell@elcatllar.cat