Top
 

Altafulla

Turisme al Baix Gaià / Altafulla
escut-altafull

Altafulla

web: www.altafulla.cat  // telf.: 977 650 008 // gentilici: Altafullenc, altafullenca // territori: 7 km² // habitants: 5034 hab. // CP: 43761

Altafulla es presenta com una destinació amb personalitat pròpia dins de la Costa Daurada. La seva vocació de vila tranquil·la és ideal per a les famílies, amb serveis adaptats a les necessitats d’un turisme cada cop més exigent i informat que sap valorar els atractius culturals, paisatgístics, gastronòmics i esportius de les destinacions turístiques.


SERVEIS

Ajuntament:  977 650 008 / Pl. del Pou, 1 www.altafulla.cat


Altafulla Ràdio FM 977 650 693 / 977652923 / C. Marquès de Tamarit, 16 baixos Local E www.altafullaradio.cat


Biblioteca Municipal d’Altafulla 977 651 176 / Carrer Vinyet, 1 baixos


Casal Municipal La Violeta 977 650 083 / Carrer de l’Hostal, 11


Escola El Roquissar 977 651 969 / C. Roquissar, 8 Escola el Roquissar


Escola La Portalada 977 650 323 / C. La Portalada, s/n / e3000251@xtec.cat Escola la Portalada


Consultori Mèdic d’Altafulla 977 656 007 / C. de la Mainada, 2 / admaltafulla@xarxatecla.cat www.xarxatecla.cat


Escola d’Adults Altafulla 977 651 085 / C. Boga, 4 / escolaadults@altafulla.altanet.org


Escola Municipal de Música d’Atlafulla 977 652 060 / Carrer de l’Hostal, 11 / escolamusicaaltafulla@gmail.com


Institut Altafulla 977 651 662 / Camí de l’Oliverot, s/n / e3009977@xtec.cat IES Altafulla


Llar d’Infants Francesc Blanch 977 656 031 / C. Mainada, 2B


Llar d’Infants Hort de Pau 977 652 120 / C. Cabana, 2


Oficina de Turisme 977 650 008 / Plaça dels Vents www.altafulla.cat


Pisicina Municipal 977 652 110 / C. de l’Alcalde Pijoan, 4


Policia Local 977 650 280 / C. Marquès de Tamarit, 16


Punt d’Informació Juvenil 977 652 468 / l’Era d’Esteve www.altafulla.cat


Correus 902 197 197 / C. Marquès de Tamarit, 16 www.correos.es


Ermita de Sant Antoni de Pàdua 977 650 008 / C. Camí de l’Ermita 35


Parròquia Sant Martí 977 650 008 / Pl. de l’Església, 3


Farmàcia Altafulla Mar 977 652 420 / Pl. dels Vents, 9 / farmaciaaltafulla@gmail.com www.farmaciaaltafulla.com


Farmàcia Altafulla Centre 977 650 497 / 977650207 / C. Escoles, 3 www.farmacialtafulla.com


Taxi Altafulla 607 864 644 / Pl. dels Vents


RUTES

Camí de Ronda als Munts

Des del Passeig de Botigues de Mar ens aproparem a la Vil·la Romana dels Munts i podreu descobrir el nostre passat romà. A més, resseguint la línia de costa hi trobareu la Platja del Canyadell i una mica més enllà el far de Torredembarra, el darrer construït a Espanya, l’any 2000. El camí també dóna l’opció d’apropar-se a la desembocadura del riu Gaià, en direcció contrària a la Vil·la Romana dels Munts.


Camí de Cametes cap a Tamarit

El recorregut connecta en una agradable itinerari Altafulla amb l’espai protegit de la desembocadura del riu Gaià, amb la seva fauna i vegetació protegida, i el magnífic Castell de Tamarit, a tocar de les aigües de la Mediterrània. A mig camí hi trobareu informació sobre l’espai natural a l’Hort de la Sínia. Un passeig per gaudir tota la família.


Camí de Ferran cap al Mèdol

Aquest camí suposa la connexió natural dels nostres camins amb els de l’Anella Verda de Tarragona. Aquest recorregut ens apropa al nostre veí Ferran petit barri de Tarragona amb un gran encant i una mica més enllà amb la cantera romana El Mèdol, amb un microclima que afavoreix una vegetació molt especial.


Camí de Brises del Mar cap a la Pobla de Montornès

També amb sortida al Castell dels Montserrat, el camí uneix la part històrica del poble amb la urbanització de Brises de Mar, al nord del municipi, i segueix en direcció a la veïna Pobla de Montornès. Pel camí descobrirem les barraques de pedra seca, construccions realitzades de forma tradicional sense la utilització d’argamassa i que tradicionalment han servit de refugi de pastors i magatzems agrícoles.


De la llera del riu Gaià a la Riera

El camí fa un agradable tomb que uneix Altafulla amb la Riera de Gaià, resseguint la llera del riu Gaià en el seu curs baix, envoltat de vegetació típica de ribera. Aquest camí voreja tota la Muntanya de Sant Antoni per la seva cota més baixa i ens permet entendre la importància d’aquesta per al nostre poble.


Camí de Sant Antoni cap a La Coma

Amb sortida a l’emblemàtic Castell dels Montserrat, el camí s’endinsa en el pulmó verd d’Altafulla, la Muntanya de Sant Antoni, amb vegetació rica en plantes aromàtiques i bosc de pi blanc. L’ermita de Sant Antoni és el lloc de referència d’aquest parc forestal del nostre poble i un bon mirador des d’on contemplar el seu entorn.


Quatre camins cap a Torredembarra

El camí s’inicia a la Plaça del Pou d’Altafulla i discorre seguint les hortes que encara perduren al nostre terme municipal. Al llarg del recorregut podrem contemplar l’Oliverot, un arbre monumental amb una edat estimada de més de 600 anys, murs de pedra seca i la major part dels conreus del municipi, fins arribar al veí poble de Torredembarra.


La Ronda Verda del Baix Gaià

Un dels altres recorreguts interessants d’Altafulla és la Ronda Verda del Baix Gaià, que es pot fer o bé amb bicicleta o bé a peu. Comencem des de l’entorn de l’ermita de Sant Antoni d’Altafulla, on podem contemplar una xarxa de camins rurals d’uns 30 quilòmetres que connecta diferents poblacions que formen l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià, i que potencia els recursos naturals, paisatgístics i turístics de la zona. Durant aquest recorregut, podem apreciar també la Ruta dels Castells del Baix Gaià, un nombrós grup de fortificacions que evidencien el passat romànic i medieval del territori.


La desembocadura del riu Gaià

La desembocadura del riu Gaià va ser inclosa l’any 1992 dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i forma part de la xarxa de zones humides de la Catalunya meridional. Posteriorment, i per la seva riquesa faunística, va ser declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge l’any 1995. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va incloure aquest espai natural dins de la Xarxa Natura 2000. Faunísticament, podem destacar la gran quantitat de petits ocells que viuen en els diversos hàbitats que els ofereix el Gaià. Pel que fa a mamífers, destaquem la gran quantitat de talpons, la forta densitat de conills i la presència quasi anecdòtica de la guineu, el toixó, la mostela i la fagina. També hem de fer esment dels nombrosos esquirols que viuen a les capçades de la pineda de pi blanc, prop de la desembocadura del riu. Actualment s’hi estan duent a terme diversos projectes prou interessants, com són la recuperació del bosc de ribera, la consolidació d’una petita població de tortuga de rierol, la recuperació de les sèquies de reg i l’ordenació dels camins. L’Associació Mediambiental la Sínia d’Altafulla és la responsable de custodiar el tram final del riu Gaià. L’entitat ofereix serveis i activitats adreçades a les escoles, associacions de pares i mares, famílies i vistants, i organitzen visites guiades per a grups.


CASTELL
Exif_JPEG_PICTURE

Castell d’Altafulla

Any 1.059

El Castell dels Montserrat apareix esmentat per primer cop l’any 1059 i la parròquia és citada a la butlla papal de 1194.L’edifici actual, bàsicament, del segle XVII està adossat a les muralles de la Vila Closa, té planta irregular.

La corona de merlets li atorga l’aspecte de fortificació. L’estil dominant renaixentista és palés a les portes i finestres. En la primera carlinada va ser caserna de la milícia altafullenca, i durant la Guerra Civil (1936-1939) va allotjar tropes i milicians. Visites cada primer dimarts i cada últim dissabte de mes (excepte juliol i agost). Reserves: Oficina de Turisme 977 651 426

Castell dels Montserrat

MÉS CASTELLS

LLOCS D'INTERÈS

Reserva Natural de la desembocadura del riu Gaià
desembocadura

Activitat: Àrea de Lleure  | Horari: Permanent 

Desembocadura del riu Gaià, al límit entre els muncipis de Tarragona (Tamarit) i Altafulla.  És una de les poques zones humides de la Catalunya meridional. És un refugi per a alguns elements faunístics i també una zona d’escala en les vies d’ocells migratoris. L’any 1992 la Generalitat de Catalunya va elaborar el PEIN pel qual va néixer aquesta reserva que va ser ampliada al 1995.

Hort de la Sínia
hortets_00jpg

Activitat: Espai de Natura i Benestar. Centre d’educació ambiental. Ecoturisme.

www.hortdelasinia.com
joan@hortdelasinia.com
655 486 115

Castell de Tamarit
Castell_de_Tamarit_des_de_la_cala

Activitat: Àrea de Lleure  | Horari: Permanent 

El castell-palau del marquès de Tamarit es troba en perfecte estat de conservació. El seu interior ha sofert força modificacions, però encara disposa d’un pati gairebé intacte, important perquè aplega una part baixa antiga i una interessant galeria en la part alta d’estil renaixentista, estil que domina en tot el conjunt del castell.

Ermita de Sant Antoni de Pàdua
ermita st antoni

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

Va ser construïda entre 1714 i 1717 gràcies a la donació de l’ermità Baltassar Rabassa d’una part dels seus béns. Es troba al capdamunt de la muntanya de Sant Antoni, envoltada per un petit espai de vegetació natural. Al costat de l’ermita s’hi troba una torre de guaita. Hi ha barbacoes públiques. Cal fer reserva prèvia a l’Ajuntament d’Altafulla.

L’Església de Sant Martí
esglesia-sant-marti2

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

Construïda entre el 1701 i el 1705, sobre les restes d’un temple anterior. Té una estructura de tres naus en planta de creu llatina, amb un creuer inscrit i un cimbori octogonal coronat amb cúpula. En destaca la capella de Sant Isidre i la del Santíssim. És interessant, també, la cripta, unes antigues estances funeràries, modernament recuperades. L’espai també s’utilitza com a escenari de concerts de música sacra i celebracions religioses.

Passeig de les Botigues de Mar
botigues de mar

Activitat: Passeig | Horari: Permanent

Al segle XVIII sorgiren les cases de les Botigues de Mar. Eren magatzems on els comerciants i els pescadors guardaven productes, eines i vi i aiguardent per enviar a Amèrica. Alguns d’aquests magatzems es van habilitar com a vivendes a les primeres dècades del segle XX. L’actual passeig fou inaugurat al 1994.

Vila Closa
Vila closa

Activitat: Visita | Horari: Permanent

La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. Tanmateix, la major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar bé cultural d’interès nacional el seu conjunt historicoartístic.

Un màgic passeig per la història d’Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita inclosa a l’Església de Sant Martí.

Horari d’estiu: Dilluns 19:00 h.

Horari d’hivern: Últim dissabte del mes a les 11:oo h.

Durada: 1:30 h. Preu: 4€. Punt de trobada: Porta reixada del Castell. La visita s’ha de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme. Tel: 977 651 426. En cas de pluja, la visita quedarà ajornada. Entrada lliure per als menors de 12 anys.

La Vil·la romana dels Munts
imatges-altafulla-9

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitza visites guiades teatralitzades durant l’estiu. Ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. La vil·la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns.

Museu Etnogràfic d'Altafulla
Altafulla 12

Activitat: Visita | Horari: Dissabtes de 17.30 a 19.30 h. i diumenges d’11 a 13.30 h.

Compta amb diferents elements d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municpi, recuperats i restaurats pel veí d’Altafulla i artesà, Salvador Gatell, l’any 2008. S’hi poden trobar unes 1.000 peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’objectes i elements, des dels més curiosos fins als més quotidians, del món de la pagesia. Des d’una sínia de sang a la tradicional aixada, són algunes de les joies que s’hi apleguen.

ON DORMIR?

Alberg Casa Gran

934 83 83 63 / 977 650 779
C/ de la Placeta, 2
www.xanascat.cat
alberg.altafulla@gencat.cat

Alberg Casa Gran DGJ:6

934 83 83 63 / 977 650 779

Altafulla Mar Hotel HT-000889

977 651 155
Via Augusta, 13-21
www.altafullamarhotel.com
info@altafullamarhotel.com
★★★★

Càmping Don Quijote KT-000067

977 650 205
C/ de la Via Hercúlea, 30
www.campingdonquijote.es
direccion@campingdonquijote.es
★★
Càmpings

Càmping Santa Eulalia KT-000098

977 650 213

Càmping Santa Eulalia KT-00098

977 650 213 / 977 651 346
Ctra. de la Platja, s/n
www.campingsantaeulalia.com
info@campingsantaeulalia.com
★★

Europe Service

977 650 308
C/ Llevant, 12
www.europservice.com
altafulla@europservice.com

Finques Bonet

977 650 126 / 609 887 249
Via Augusta, 34-36
fincasbonet@hotmail.com

Finques Pijuan

977 651 286
C/ Pont de Mar - ed. Park, 15 local 2
info@finquespijuan.e.telefonica.net

Hotel Gran Claustre  HT-000785

977 651 557
C/ del Cup, 2
www.granclaustre.com
reservas@granclaustre.com
★★★★

Hotel La Torreta HT-000708

977 650156
Camí del Prat, 42-44
www.hotellatorreta.com

Hotel Oreneta HT-000764

977 652 360
C/ Oreneta, 1
www.hoteloreneta.com
hoteloreneta@hotmail.com
★★

Hotel San Martín HT-000395

977 650 307
C/ del Mar, 9
www.hotelsanmartin.org
hsmartin@tinet.org
★★

Hotel Yola HT-000325

977 650 283
Via Augusta, 50
www.hotelyola.com
info@hotelyola.com
★★

La Fassina

977 652 268
C/ Pont de Mar, 5
www.lafassina.com
regina@lafassina.com

May Altafulla Beach Boutique Hotel (HT-004958)

877 990 232
Camí del Prat, 58-60
www.mayboutiquehotel.com
info@mayboutiquehotel.com
★★★★
Hotels
.

ON MENJAR?

Bar Bond Beach

605 926 462
Camí de la Vinya Gran, 2

Bar Gori

977 650 233
Camí del Prat, 38

Bar Ka la yaya

977 652 445
Barceloneta, 17

Bar La Plaça

977 945 912
Pl. Martí Royo, 7

Bar Pont de Mar

977 784 473
Pont de Mar, 23
www.facebook.com/PontdeMar

Bar Restaurant Cal Cano

647 558 660
Plaça Martí Royo, 7 Local 5

Bar Restaurant El Mercadet

620 952 804
C/ Camí del Prat, 52
www.elmercadet.com

Bar Restaurant La Volta

977 651 416
Via Augusta, 14
www.facebook.com/La-Volta

Bar-Xarcuteria Ca l’Anna i el Samuel

680 368 728
C/ Llevant, 15

Bodega Maria

977 652 515
Marquès de Tamarit, 30

De Bar Casa Cabestany

877 011 843
C/ de l'Hostal, 13

Faristol Gastrobar

977 650 077
Sant Martí, 15

Forn Degustació Nogués

977 650 384
Mossén Miquel Amorós, 5

Forn Degustació Sant Martí

977 652 553
Ronda d'Altafulla, 64

Forn Maes

977 652 338
C/ Mestral, 20

Forn Martí

977 650 808
C/ Llevant, 17

Forn Martí

977 650 034
C/ Martí d'Ardenya, 5

Frozen Yogurt

635 569 673
Pl. Vents, 12
www.facebook.com/stefani.frozenyogurt.7

Geladeria La Jijonenca

653 928 723
Via Augusta, 30
www.jijonenca.es

Gelateria La Perla

661 404 632
Cantó de la Vila, 2
www.altafullamarhotel.com

Granja Sant Francesc

977 650 082
C/ del Mar, 1
www.facebook.com/GranjaSantFrancesc

Kebab Altafulla

602 158 400
PI. dels Boters, 5

La Terracita de Elena

977 787 863
Pl. Martin Rollo, 2 Local 4

Pastisseria Ares

682 023 434
C/ Mossèn Miquel Amorós

Pizza Jauja

977 945 304
Mestral, 15
www.altafullamarhotel.com

Pizzeria La Trattoria

977 65 03 28
C/ del Mar, 13
www.facebook.com/latrattoriadealtafulla

Pizzeria Sardenya

609 041 123
Llevant, 19
www.facebook.com/pizzeriasardenya

Pizzeria Solocomo

977 650 009
Plaça Martí Royo, 3. Local I
www.solocomo.es

Pizzeria Vito

977 651 225
Camí de St. Antoni, 8

Pizzeria Vito

977 651 225
Camí de Sant Antoni
Italiana

Restaurant Aire

977 651 155
Via Augusta, 13/21

Restaurant Altaburg

618 605 71
Llebeig, 3
www.facebook.com/altaburg

Restaurant Altafulla Lounge

640 398 056
C/ Mestral, 7
www.facebook.com/Altafulla-Lounge

Restaurant Altafulla Lounge

640 398 056
Carrer Mestral, 7

Restaurant Altafulla Mar Hotel

977 651 155
Via Augusta, 13-21
www.altafullamarhotel.com

Restaurant Ballesté

977 652 839
Marquès de Tamarit, 5

Restaurant Bolero

977 645 648
Via Augusta, 55
www.facebook.com/cafeteriabolero

Restaurant Braser del Mar

977 656 269
Botigues de Mar, 77

Restaurant Bruixes de Burriac

977 651 557
Cup, 7
www.bruixesdeburriac.com

Restaurant Buffet Yola, Buffet El Tiberi

977 650 387
Via Augusta, 50
www.hotelyola.com

Restaurant Costa Dorada

977 650 781
Mestral, 3

Restaurant El Bruixot

626 677 990
Pl. Martin Rollo, 2 local 1
www.facebook.com/bruixotdealtafulla

Restaurant El Mercadet del Mar

877 07 58 05
C/ Botigues de Mar, 51

Restaurant El Pati dels Tarongers

977 651 557
C/ del Cup, 3/5/7

Restaurant El Pozo

977 782 755
C/ Lleó, 14
www.restaurantelpozo.com

Restaurant Gastrobar

977 651 954
Via Augusta, 13/21

Restaurant Illot

977 784 473
C/ Pont de Mar, 25
www.facebook.com/creperia.illot

Restaurant La Bella Vita

877 052 943
Plaça dels Vents, 2

Restaurant La Taberna del Mar

977 656 268
Mestral, 5

Restaurant La Taverna del Quatre

600 241 381
C/ de Dalt, 57

Restaurant La Toque

608 942 877
Mossén Miquel Amorós, II

Restaurant La Violeta

977 650 083
C/ de l’Hostal, 11

Restaurant Les Bruixes

977 650 070
Placeta, 7/9

Restaurant Llebeig

977 650 109
Plaça dels Vents, 11

Restaurant Lola Bistro

977 650 804
C/ Martí d'Ardenya, 25
www.lolabistro.cat

Restaurant Marítime Beach Club

977 651 305
C/ dels Pescadors s/n

Restaurant Oreneta

977 652 360
C/ de l'Oreneta, 3
www.hoteloreneta.com

Restaurant Park

977 650 063
Pont de Mar, 18
www.restaurantpark.es

Restaurant Pizzeria Polini

977 652 560
Botigues de Mar, 81
www.facebook.com/Polini

Restaurant Polini Too

977 650 615
Botigues de Mar, 87

Restaurant Viavins

670 216 416
Via Augusta, 28
www.viavins.cat

Restaurant Voramar Cal Vitali

977 650 630
Pons d'Icart s/n

Suko Sushi-bar & Take Away

977 650 155
Via Augusta 13/21
.

COMERÇ

Carniserria i Xarcuteria Rubinat

Productes Locals
977 652 516

Ceràmiques Gassull

Productes Locals
977 650 900

Club Marí­tim Altafulla

Nàutica i Pesca
977 650 263
www.clubmaritimaltafulla.com
info@clubmaritimaltafulla.com

Forn Nogués

Productes Locals
977 650 384
www.facebook.com/fornnogues

Garden Center Gaià

Productes Locals
977 652 547
www.gardensgruplarasa.blogspot.com

Horta Blanch

Productes Locals
977 651 105
www.hortablanch.com
info@hortablanch.com

Karting Altafulla

Oci
977 652 277 / 977 612 754
www.kartingaltafulla.com
grups@kartingaltafulla.com

L’Hort de la Sí­nia

Oci
655 486 115
www.hortdelasinia.com
joan@hortdelasinia.com

Pastisseria Àngels

Productes artesanals
616 18 47 13

Planeta Màgic

Oci
647 918 042
www.planetamagic.com
altafulla@planetamagic.om
.

MERCAT

Oci i cultura
Festes i tradicions

Imatges d'Altafulla